Koruma-Kullanım ilkeleri Çerçevesinde Beynam Muhafaza Ormanı 'n ın Rekreasyonel Taşıma Kapasitesinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma - Sultan Gündüz (Journal of Agricultural Sciences)
Bu araştırma, Ankara kenti yakın çevresinde yer alan kalıntı ormanı niteliğindeki Beynam Muhafaza Ormant'nda, alanın sürdürülebilir kullanımının sağlanması sürecinde önemli bir araç olan rekreasyonel taşıma kapasitesinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu çerçevede, öncelikle koruma kullanım ilkesi, rekreasyon olgusu ve taşıma kapasitesi kavramları ortaya konulmuştur. Araştırma alanında doğal özelliklerin, ulaşım olanaklarının, yasal mevzuat çerçevesinde mevcut durumun ve orman içi rekreasyon alanında yürütülen faaliyetlerin belirlenmesi, bununla birlikte geçmiş dönemde alan için hazırlanan plan ile bugünkü kullanmaların karşılaştırılması çalışmanın önemli aşamalarından birini oluşturmuştur. Yürütülen bu çalışmalar ışığında, "Yer Örtüsü İndeksi" yöntemi Beynam Muhafaza Ormanı özelinde değerlendirilmiş ve alanın rekreasyonel taşıma kapasitesi belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, mevcut kullanım uygulamalarının Beynam Muhafaza Ormam'nda sürdürülebilir kullanımı riske attığı gerçeği saptanarak alanın ekolojik açıdan varlığını koruyabilmesi ve iyileştirebilmesi amacıyla çeşitti çalışmaların başlatılması ve sürdürülmesi gerektiği saptanmıştır. Sonuç olarak, Beynam Muhafaza Ormanı’nın özellikle günübirlik kullanıma açık kesiminde alınması gereken önlemler ve öneriler ortaya konulmuştur.