Przegląd metod odmulania zbiorników wodnych - Paweł Zawadzki; Ryszard Błażejewski; Maciej Pawlak (Acta Scientiarum Polonorum. Formatio Circumiectus)
W artykule przedstawiono historyczne i współczesne metody odmulania średnich i dużych zbiorników wodnych na rzekach. Odmulanie jest problemem aktualnym, gdyż rocznie w skali globu wskutek zamulania co roku tracone jest 0,5–1% pojemności retencyjnej zbiorników wodnych. Na podstawie literatury przedstawiono rodzaje osadów deponowanych w zbiornikach wodnych, krótką charakterystykę metod odmulania oraz porównanie tych metod według kryteriów technicznych, ekonomicznych, społecznych i środowiskowych.