Kino w sieci - Marcin Giżycki (Kwartalnik Filmowy)
Przeciwstawiając się pesymistycznej wizji wieszczącej zmierzch kina, kultury i sztuki, autor wskazuje na Internet jako nowy sposób obcowania człowieka ze sztuką, jako zarówno jej narzędzie, jak i pole prezentacji. Giżycki wspomina o takich multimedialnych przedsięwzięciach, jak gigantyczny projekt Petera Greenawaya Tulse Luper Suitcases, lecz koncentruje się przede wszystkim na animacji, która zdominowała filmową twórczość internetową. Wśród omówionych przez niego amerykańskich projektów są animowane seriale dla dorosłych (Mr. Wang i Queer Duck) czy filmy będące satyrą polityczną (This Land Gregga i Evana Spiridellisów, The End of the World Jasona Windsora). Giżycki zaznacza też, że prężnym ośrodkiem takiej satyry jest Rosja. Przywołując nazwisko Mariusza Wilczyńskiego, wspomina też o polskich twórcach.