Sustainable fashion/стала мода: дефініції та їхнє трактування в українському науковому дискурсі - Ірина Соловій (Деміург: ідеї, технології, перспективи дизайну)
Мета дослідження проаналізувати та систематизувати наявні дефініції та варіанти перекладу sustainable fashion українською мовою, окреслити відмінність цього поняття від поняття «екологічна мода», зважаючи на тенденцію їх ототожнення, уточнити дотичні терміни. Методи дослідження: використано компаративний аналіз публікацій у базі ScienceDirect та аналіз даних з додаткових джерел інформації про дослідження та професійну діяльність у галузі моди, а також – методи синтезу та узагальнення. Наукова новизна: проаналізовано та систематизовано наявні дефініції та переклади sustainable fashion в українському науковому дискурсі, а також прослідковано тенденції їхнього використання з певним смисловим навантаженням. Визначення сталості у моді та дизайні одягу у публікаціях українських науковців систематизовано в таблиці. Практична значущість роботи полягає у можливості використання результатів дослідження для переосмислення та формування цілісної системи уявлень щодо поняття сталості у моді в Україні, де кожна складова є важливою частиною для досягнення мети. Висновки. У дослідженні з'ясовано, що на даний момент словосполучення «стала мода» можна вважати найбільш доцільним перекладом терміну sustainable fashion, зважаючи на концепцію «сталого розвитку» (sustainable development – англ.), яка є в цьому перекладі вагомим підґрунтям. Осмислення поняття сталості у моді в Україні, глибинне розуміння його принципів та механізмів дії акцентує діяльність дизайнера та залучених сторін на використанні усвідомлених, продуманих процесів, технологій та матеріалів. Окрім того, в результаті проведеного аналізу доходимо висновку про важливість перекладу та адаптації англомовної термінології із сфери дизайну одягу для використання в Україні, що актуалізує усвідомлення та осмислення множинних процесів, які впливають на формування підходів до моди на принципах сталості.