Ebü’l-Hasan ‘Alî El-Herevî ve et-Tezkiretü’l-Hereviyye fî’l-Hiyeli’l-Harbiyye İsimli Eseri - M. Fatih YALÇIN; Suat KAYMAK (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
XII. yüzyılda Eyyûbî ve Eyyûbî coğrafyası dışında yaşamış olan Ebü’l-Hasan ‘Alî el-Herevî (542-611/1147-1215), dönemin önemli âlimlerinden biridir. Esasen hayatı hakkında çok fazla bilgiye sahip olmadığımız el-Herevî, hayatının son yıllarını Selâhaddîn Eyyûbî’nin oğlu el-Melikü’z-Zâhir Gâzî’nin himâyesi altında geçirmiştir. Haleb’de kendisi için kurulan el-Medresetü’l-Hereviyye’de dersler vermiştir. Dört eser kaleme almış olan müellifin iki eseri günümüze ulaşmıştır. Onun önemli eserleri arasında XII. asırda telif ettiği ve İslâm dünyasının önemli şehirlerinde bulunan ziyâretgâhları anlattığı Kitâbü’l-İşârât ilâ ma‘rifeti’z-ziyârât isimli eseri yer almaktadır. Bunun yanı sıra el-Melikü’z-Zâhir Gâzî’ye sunduğu, harp sanatı hakkında yazılan ve içerdiği bilgi itibariyle aynı zamanda bir siyasetnâme eseri olma özelliğine sahip olan et-Tezkiretü’l-Hereviyye fî’l-hiyeli’l-harbiyye isimli eseri, dönemi ve alanı itibariyle kıymetlidir. Bu çalışmada, el-Herevî’nin et-Tezkiretü’l-Hereviyye fî’l-hiyeli’l-harbiyye isimli eseri ve eserin Ortaçağ İslâm tarihçiliği açısından değeri üzerinde durulacaktır.