KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARINDA DİL KULLANIMI - Nebahat Çomak (Selçuk İletişim)
Kitle iletişim araçlarının oynadığı rol “dil” için çok önemlidir. Kitle iletişim araçları ya da yazılı basın “görsel-söz-dili”, televizyon “görüntüsel-işitsel-söz-dili”, radyo “işitsel-söz-dili”, sinema “görüntü-gösterge-söz-dili”, “bilgi” yi aktararak iletiye dönüştürürken “aktarılma-algılama ve tüketilme koşullarıyla oluşagelmektedirler.İsviçreli dilbilimci Ferdinand de Saussure yapısalcılığa ve semiolojiye katkıda bulunmuştur. Çözümleme, dilin karmaşık yapısını açıklayan yoldur. Bu kuramlar özerk sistem gibidir. Bu çalışmamızda “Usta Beni Öldürsen E!” adlı filmin çözümlenmesinde (film dili), Saussure'nin yapısalcı-lığı temel alınmıştır. İletişim metinleri farklı göstergebilimsel yollar içermektedir. Kitle iletişim araçlarındaki “ifade özellikleri” önemlidir. Bunlar metafor (eğritileme) ve bunun iki kullanımbiçimi olarak; sinekdoş ve metonimi. Sinekdoş bütünü parçasıyla ifade etme biçimidir. Metonomi ise; bir şeyi onun özelliği ya da eklentisiyle anlatmadır.