Historyczny rozwój sądowej kontroli administracji w Anglii do połowy XX wieku - Aleksander Stępkowski (Zeszyty Prawnicze)
Tekst omawia proces wczesnego kształtowania się sądowej kontroli działań administracji na gruncie angielskiej kultury prawnej i politycznej. Wychodząc od przybliżenia średniowiecznych instytucji procesowych, poprzez prezentację doktrynalnego kontekstu, w jakim one funkcjonowały, jak również rozwijającej się dyskusji prawnej nad relacją między administracją i common law, tekst przybliża realia instytucjonalne sądowej kontroli nad administracją w Anglii od XVII do połowy XX w., kiedy to rozpoczyna się nowy rozdział w rozwoju tej kontroli. W tekście starano się przedstawić złożoność podjętej problematyki oraz dyskusję, która toczyła się nad zasadnością utrzymywania odrębności angielskiej kultury prawa publicznego względem modeli funkcjonujących w Europie kontynentalnej