Деагломерація вуглецевих нанотрубок у водних розчинах меламіноформальдегідного, нафталіноформальдегідного, лігносульфонатного пластифікаторів - Yu. I. Sementsov; E. O. Kovalska; N. T. Kartel; O. Yu. Chunihin (Хімія, фізика та технологія поверхні)
Досліджено деагломерацію багатошарових вуглецевих нанотрубок (ВНТ) у водних розчинах меламіноформальдегідного, нафталіноформальдегідного, лігносульфонатного пластифікаторів, що використовуються в будівельних сумішах, та одержано їхні дисперсії різної стабільності. Показано вплив вмісту твердої фази ВНТ на агрегативну стійкість водних суспензій пластифікатор-ВНТ. Стабільними у часі є суспензії на основі розчину меламіноформальдегіду зі вмістом ВНТ 1.0 мас. % та практично стабільні – на основі розчину нафталіноформальдегіду при введенні 0.5 та 1.0 мас. % ВНТ. Виявлено укрупнення частинок лігносульфонатного пластифікатора зі збільшенням вмісту нанотрубок, присутність яких у кількості 0.5–1.5 мас. % дестабілізує вихідний розчин. З’ясовано, що коефіцієнт полідисперсності для систем пластифікатор-ВНТ помітно відрізняється від величини, за якої суспензію вважають монодисперсною.