Koncept balansiranog prijateljstva: odnosi Rusije i Izraela u kontekstu rata u Gazi - Maša Mihajlović (Međunarodna politika)
Rad istražuje kompleksnu dinamiku rusko-izraelskih odnosa kroz prizmu koncepta „balansiranog prijateljstva”, kao ključa za razumevanje njihovih savremenih odnosa, sa posebnim fokusom na pitanje uticaja rata u Gazi na ove odnose. Dinamika rusko-izraelskih odnosa ogleda se kroz sposobnost država da održavaju stabilne odnose, ali da, s druge strane, često balansiraju između sopstvenih ciljeva i osećaja uzajamnog priznavanja interesa. Ozbiljnost trenutne situacije, prouzrokovane ratom u Gazi, svakako je testirala granice ovog bilateralnog odnosa iredefinisala prioritete u njihovoj međusobnoj saradnji. Prvi deo rada analizira koncept prijateljstva u teoriji o međunarodnim odnosima primenjen na odnos Rusije i Izraela, osvetljavajući istorijske, ekonomske, društvene i bezbednosne aspekte koji su omogućili razvoj ovog specifičnog odnosa. Zatim, rad se osvrće na koncept balansiranja, ističući kako su suprotstavljeni regionalni interesi i različite savezničke mreže Rusije i Izraela doveli do razvoja odnosa koji kombinuju saradnju i rivalitet. U trećem delu istražuje se kako su događaji koji su usledili od početka rata u Gazi promenili dinamiku ovih odnosa, naglašavajući potrebu za jasnijim pozicioniranjem stavova dve države. Polazna pretpostavka rada jeste da je rat u Gazi imao negativan uticaj na rusko-izraelske odnose, što se manifestovalo u intenzivnijem balansiranju i potiskivanju elemenata prijateljstva. Aktuelno stanje na Bliskom istoku ukazuje na to da je regionalna nestabilnost, uz rastuće geopolitičke napetosti, redefinisala prioritete i strateške kalkulacije obe strane, čime se otvorilo pitanje održivosti njihovog balansiranog prijateljstva. U tu svrhu, kvalitativnim metodološkim pristupom, prevashodno analizom diskursa, biće pregledani zvanični dokumenti dve države, izjave državnih zvaničnika, kao i javno dostupne informacije o rusko-izraelskim odnosima.