ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ГРОМАД ЯК ПЕРЕДУМОВА РЕКОНФІГУРАЦІЇ АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНОГО УСТРОЮ ДОНЕЦЬКОЇ Й ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТЕЙ ПІСЛЯ ДЕОКУПАЦІЇ - Інна ЗАБЛОДСЬКА; Руслан ГАЛГАШ; Оксана РОМАХОВА (Економіка та право)
У статті наголошено, що спроможність громад — це узагальнювальний показник результативності та ефективності їх функціонування. Оцінка спроможності громад може здійснюватися за допомогою багатьох методик і показників, серед яких і урядова, яка містить п’ять показників (критеріїв). Висвітлено результати попередньої оцінки спроможності громад Донецької й Луганської областей у перехідний період після деокупації за допомогою запропонованих показників: чисельність населення, що постійно проживає на території спроможної територіальної громади, чисельність учнів, які здобувають освіту в закладах загальної середньої освіти, розташованих на території громади, та частка працездатного населення, що постійно проживає на території спроможної територіальної громади. Визначено оптимістичний, реальний та песимістичний сценарій реконфігурації адміністративно-територіального устрою Донецької й Луганської областей на рівні громад та районів після деокупації.