ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ АДАПТИВНО ОРІЄНТОВАНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ HR-ПРОЦЕСІВ ЗА УМОВ КАДРОВОГО ДЕФІЦИТУ В УКРАЇНСЬКОМУ IT-СЕКТОРІ - Юлія Бондар (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена дослідженню теоретико-методологічних засад адаптивно орієнтованої трансформації HR-процесів в умовах кадрового дефіциту українського IT-сектору. Розроблено концептуальну модель адаптивного HR-менеджменту, що базується на інтеграції технологічної, організаційної та соціокультурної підсистем. Систематизовано методологічні підходи до управління кадровими процесами, включаючи цифровізацію, персоналізацію та екосистемний підхід. Обґрунтовано принципи формування гібридних форм зайнятості та методи оцінки ефективності адаптивного управління персоналом. Визначено стратегічні напрями розвитку HR-менеджменту в контексті сучасних викликів галузі. Методологічну основу становить системний підхід до аналізу трансформаційних процесів у сфері управління персоналом з використанням структурно-функціонального методу аналізу.