ОСВІТНІЙ РІВЕНЬ ФАХІВЦІВ ІТ-СФЕРИ В КОНТЕКСТІ БІЗНЕС-МОДЕЛЕЙ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ І УПРАВЛІНСЬКІ ОРІЄНТИРИ (2014–2023 РОКИ) - Іван Панченко (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена аналізу змін освітнього рівня фахівців ІТ-сфери України у 2014–2023 роках у контексті бізнес-моделей outstaffing, outsourcing і product-компаній. Використано структуровані статистичні дані, що дозволили здійснити комплексне дослідження частки фахівців із вищою освітою у гендерному розрізі. Виявлено сталі переваги серед жінок за рівнем академічної підготовки та зафіксовано зниження загальної частки працівників із вищою освітою у 2019 році. Побудовані графіки й таблиці ілюструють динаміку змін і відмінності між бізнес-моделями. Запропоновано управлінські орієнтири щодо оптимізації кадрової політики та формування довгострокових стратегій розвитку персоналу з акцентом на інвестиції в освітній капітал. Стаття буде корисною для HR-фахівців, керівників ІТ-компаній, дослідників освітніх трендів та стратегічних менеджерів галузі.