شناسایی گونه ‎های Trichoderma از مناطق جنگلی شهرستان خرم ‎آباد با استفاده از ویژگی ‎های ریخت‎ شناختی و مولکولی - زهرا میرزایی پور; عیدی بازگیر; دوستمراد ظفری; مصطفی درویش‎نیا (پژوهش های کاربردی در گیاهپزشکی)
گونه‎ های جنس Trichoderma از فراوان‎ ترین قارچ‎ های خاکزی جهان می‌باشند. این قارچ‎ ها در گستره ‎ایی از مناطق آب و هوایی گوناگون حضور دارند. در حالی‎ که برخی از گونه ‎ها همه‎ جا‎زی هستند، برخی نیز محدود به مناطق جغرافیایی خاص می‎ باشند. بیشتر اعضای این جنس به عنوان عوامل کنترل زیستی بالقوه بیماری‎ های گیاهی و محرک رشد گیاهان ارزیابی شده ‎اند. این مطالعه با هدف شناسایی گونه‎ های Trichoderma از مناطق جنگلی شهرستان خرم ‎آباد انجام شد. برای این منظور در سال‎ های 1399-1398 نمونه‎ های خاک از مناطق جغرافیایی مختلف شهرستان خرم‎ آباد جمع ‎آوری شد. پس از جداسازی و خالص ‎سازی و غربال جدایه ‎ها براساس ویژگی‎ های ریخت ‎شناختی، جدایه ‎های متفاوت برای مطالعات مولکولی انتخاب شدند. در مجموع 200 جدایه متعلق به سه بخش به نام‎ های Trichoderma، Pachybasium و Longibrachiatum شامل هشت گونه‎ به نام ‎های T. atroviride،T. brevicompactum ،T. citrinoviride، T. longibrachiatum، T. virens، T. viridescens، Trichoderma sp. 1 و Trichoderma sp. 2 براساس ویژگی‎ های ریخت ‎سنجی، ریخت‎ شناختی و واکاوی تبارزایی ناحیه ITS و ژن tef1-α شناسایی شدند. نتایج نشان داد که دو جدایه Trichoderma sp. 1 متعلق به بخش Trichoderma و Trichoderma sp. 2 متعلق به بخش Longibrachiatum از نظر ویژگی‎ های میکرومورفولوژیکی با هیچ کدام از گونه‎ های Trichoderma توصیف شده شباهت نداشتند، و به عنوان کاندیدای گونه جدید برای قارچ ‎های دنیا مطرح می ‎باشند.