OTEL İŞLETMELERİNDE UYGULANAN SOSYAL SORUMLULUK FAALİYETLERİNİN TURİSTLERİN SATIN ALMA NİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: İSTANBUL ÖRNEĞİ - Cenk Murat Koçoğlu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Sosyalsorumluluk faaliyetleri gerçekleştiren otel işletmelerinin, turist açısındandaha olumlu algılandığı ve turistlerin satın alma kararlarında bu faaliyetlerinbelirleyici olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda araştırmanın amacı, otelişletmelerinde uygulanan sosyal sorumluluk faaliyetlerinin turistlerin satınalma niyeti üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu amaçla, İstanbul’daki beşyıldızlı otel işletmelerinde konaklayan 500 turiste anket uygulanmıştır. Eldeedilen bulgulara göre, sosyal sorumluluk faaliyetlerini oluşturan; gönüllü,etik ve yasal sorumlulukların, turistlerin satın alma niyeti üzerinde pozitifetkileri olduğu; ekonomik sorumluluğun iseanlamlı bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Buna göre; otelişletmelerinin başta gönüllü sorumluluk olmak üzere, etik ve yasal sorumlulukfaaliyetleri gerçekleştirmesi önerilmektedir.