Barns bruk av sosiale medier<subtitle>Om ensomhet, samvær med venner og livskvalitet blant jenter og gutter</subtitle> - Mette Løvgren; Christer Hyggen (Norsk Sosiologisk Tidsskrift)
Sosiale mediers rolle i barns liv er et spørsmål som opptar foreldre, forskere, politikere og barn selv. I denne artikkelen undersøker vi om det er slik at brukere av sosiale medier oftere er mer isolerte og ensomme. Spesifikt undersøker vi om norske barns bruk av sosiale medier henger sammen med ensomhet, å være sjeldnere sammen med venner og livskvalitet. Datamaterialet er nesten 40.000 barn i 5.–7. klassetrinn. Dette er en aldersgruppe der sosiale medier får stadig økende betydning, både med hensyn til tidsbruk og utbredelse og at innsikt i bruk av sosiale medier og dens konsekvenser er viktig for å fremme bruk som kommer det enkelte barn til gode. Vi finner en sammenheng mellom ensomhet og bruk av sosiale medier, særlig blant jenter og enda mer blant jenter som bruker sosiale medier mye. Det samme gjelder for livskvalitet. Samlet er sammenhengene mellom livskvalitet og ensomhet og bruk av sosiale medier svakere enn forventet, og ingen forklarer nevneverdig mye av variasjonen i de avhengige variablene. Noe overraskende finner vi at barn som bruker mer tid på sosiale medier også bruker mer tid med venner. Våre resultater viser at det ikke er stor grunn til bekymring for norske barn og deres bruk av sosiale medier, samtidig som framtidige studier bør undersøke grundigere hvordan jenter og gutter bruker sosiale medier og inkludere flere omkringliggende faktorer.