Faz Kaydırıcı Transformatörlerin Dinamik Gerilim Kararlılığına Etkileri - Salih Tosun; Ali Öztürk (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Günümüzde elektrik enerjisine olan talebin sürekli artması ve gelişen teknoloji ile birlikte güç sisteminde yapısal değişiklikler olmaktadır. Ayrıca güç sistemleri üzerinde sürekli değişiklikler olmaktadır. Bu değişiklikler, ilave sistemler olduğu gibi ek cihazlar bakımından da olmaktadır. Bu durumda sistemin yapısı değiştiği için kararlılık değerleri de değişebilmektedir. Oysa güç sisteminin dengeli bir çalışma durumunda olması ve bozucu bir etki sonrası tekrar eski haline dönmesi istenir. Bunun sonucunda, gerilim kararlılığı ve gerilim çökmesi olayları güç sistemlerinin kararlı ve güvenilir bir şekilde işletilmesi konusunu ortaya çıkarmıştır. Güç sisteminin kararlılık sınırlarının tespiti açısından bu analizler önemlidir.