Ser du havet vesterude: Bestefars notekasse som vindu inn til Haugesunds musikkliv 1923–1941 - Lise Karin Meling (Studia Musicologica Norvegica)
Denne artikkelen tar utgangspunkt i den private notesamlingen til en amatørfiolinist fra Haugesund. Notesamlingen er kategorisert og systematisert, og den blir et utgangpunkt for både å finne mer ut av en amatørmusikers repertoar og å få en større innsikt i Haugesunds musikkliv i årene 1923–1941. Fokuset er den dagligdagse musiseringen – en del av vår musikkhistorie som sjelden blir belyst. Tidsperioden viser til et nytt fokus på både orkestermusikk og hjemmets musikk, hvor amatørenes musikkliv kanskje er av et mye større omfang enn det man tidligere har antatt. Et viktig funn i denne samlingen er den store mengden arrangert musikk, hvor transkripsjonene blir en «inngangsportal» til kunnskap om den klassiske musikkunsten.