AVRUPA BİRLİĞİ’NİN VATANDAŞLIĞA DAYALI AYRIMCILIK YASAĞI PERSPEKTİFİNDEN TÜRKİYE’DE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATINA BAKIŞ - Zeynep Günder; Gamze Aşçıoğlu Öz (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Roma Antlaşması müzakerelerinde, bireylerin sosyal güvenlik haklarını kaybetme olasılıklarının, serbest dolaşım hakkının kullanılması önünde ciddi bir engel olabileceği öngörülmüştür. Bu durum göz önünde bulundurularak, sosyal güvenlik hakkının korunması vatandaşlığa dayalı ayrımcılık yasağı çerçevesinde değerlendirilmiş ve Avrupa Birliği’nin ilk kapsamlı düzenlemesi olan sosyal güvenlik koordinasyon kuralları yürürlüğe girmiştir. Bu çalışmanın amacı Türkiye’de uygulanmakta olan zorunlusosyal güvenlik düzenlemelerinin, Avrupa Birliği’nin vatandaşlığa dayalı ayrımcılık yasağı ilkesi çerçevesinde değerlendirilmesidir. Bu kapsamda vatandaşlığa dayalı farklılık yaratan uygulamalara dikkat çekilmekte ve bugünden alternatif senaryoların tartışılmaya başlanması gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır.