"Kulkutautimyönteisiä rokoteräyhääjiä Manskua tukkimassa” - Armi Mustosmäki; Asko Huisman (Media & Viestintä)
Affektiivinen polarisaatio ‒ eli ideologisesti erimielisten vihamielinen suhtautuminen toisiinsa ja heikentynyt keskustelukulttuuri ‒ on herättänyt huolta yhteiskunnallisessa keskustelussa. Affektiivisen polarisaation syveneminen on liitetty erityisesti oikeistopopulismin ja radikaalioikeiston nousuun sekä näiden ryhmien vihamieliseen poliittisen viestinnän tyyliin. Tutkimme artikkelissamme koronatoimia ja hallitusta vastustaneen Convoy Finland 2022 -mielenilmauksen ympärille syntynyttä mediakeskustelua. Tavoitteenamme on kääntää huomio ”eliitin”, liberaaleiksi identifioituvien toimijoiden ja oikeistopopulismin kriitikoiden viestinnän sisältöihin ja tunnetyyleihin. Yhdistämme viitekehyksessämme affektiivisen polarisaation tutkimukseen kriittisen luokkasosiologian ja kulttuurintutkimuksen näkökulmia. Affektiivis-diskursiivinen analyysimme havainnollistaa miten Convoy-protestia, sen agendaa ja järjestelyjä sekä siihen osallistuvia pilkattiin ja protestia viihteellistettiin. Nimeämme keskustelussa muodostuneen tunnesävyn ivan ja pilkan affektiiviseksi käytännöksi, joka luo karikatyyrisen Convoy-mielenosoittajan hahmon, epäpolitisoi protestin ja marginalisoi mielenosoittajat. Ivan ja pilkan oikeutuksesta myös neuvoteltiin, mutta tarvetta epäpolitisoida protesti huumorin keinoin puolustettiin. Tutkimuksemme lisää ymmärrystä affektiivisen polarisaation taustalla vaikuttavista vastakkainasetteluista ja viestinnän tunnetyyleistä sekä korostaa erilaisten toimijoiden vastuuta polarisaation lieventämisessä.