Fotografia w Indiach - Sławomir Sikora (Kwartalnik Filmowy)
Recenzja książki Christophera Pinneya Camera Indica (1997). Sikora notuje, że publikacja jest próbą opisu i zrozumienia tego, w jaki sposób funkcjonowała i funkcjonuje fotografia w Indiach. Coraz trudniej dziś bowiem utrzymywać, że można mówić o uniwersalnej istocie jakiegoś medium. Podobnie jest w przypadku fotografii. Wydaje się, że medium owo jest do pewnego stopnia „przezroczyste” i to właśnie sposób jego (lokalnego) wykorzystania nadaje mu koloryt.