Öğretmenlerin Teknolojiye Uyumuna Yönelik Öz-Yeterlilik Düzeyinin İncelenmesi - Osman Titrek; Esra Kaymak (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Öz. Bu araştırma Sakarya İlinde görev yapan öğretmenlerin teknolojiye uyumuna yönelik öz-yeterlilik algılarına ilişkin görüşlerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında Sakarya İlinde ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde görev yapan 480 öğretmen katılmıştır. Bu araştırmanın verileri, Wang, Ertmer ve Newby (2004) tarafından geliştirilen ve Ünal ve Teker, (2018) tarafından Türkçe’ye uyarlanan “Teknoloji Entegrasyonuna Yönelik Öz-Yeterlik Algısı Ölçeği” ile elde edilmiştir. Ölçek, teknolojiyi kullanma ve teknolojiyi kullandırma olarak iki alt boyuttan oluşmaktadır. Veriler analiz edilirken ölçeğin maddelerine verilen cevapların aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanmıştır. Öğretmenlerin teknolojiye uyumuna yönelik öz-yeterlilik algıları düzeyi çeşitli değişkenlere göre anlamlı fark gösterip göstermediği t-testi ve ANOVA ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin teknolojiye uyumuna yönelik öz-yeterlilik algı düzeyinde teknolojiyi kullanma alt boyutunda yaş ve görev süresine göre farklılık göstermediği, ancak cinsiyet, branş, eğitim düzeyi, okul türü ve teknolojiye yönelik eğitim göre anlamlı fark olduğu belirlenmiştir.