ارزیابی و سنجش بروز حباب در بورس اوراق بهادار تهران - محمد توحیدی (پژوهش‌های راهبردی بودجه و مالیه)
بازار سرمایه و به صورت خاص بازار سهام از اهمیت ویژه‌ای در رشد اقتصادی کشورها و هدایت نقدینگی به سمت فعالیت‌های مولد اقتصادی برخوردار است. این بازار در طول تاریخ کشورهای مختلف، دارای فراز و فرودهایی بوده است که به‌نوبه خود بر متغیرهای بخش حقیقی اقتصاد اثرگذار است. سؤال مهم این است که آیا تمامی این افزایش‌ها در شاخص‌های بازار سهام، نشانه‌ای از ایجاد حباب در بازار سهام است؛ بنابراین هدف این پژوهش این است که حباب قیمتی در بورس اوراق بهادار تهران را مورد سنجش و ارزیابی قرار دهد. در این پژوهش از دو روش برای شناسایی وجود حباب در بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است که تطبیق نتایجِ دو روش قطعاً بر اعتبار پژوهش خواهد افزود. این دو روش عبارت‌اند از اول، آزمون تسلسل، چولگی و کشیدگی و وابستگی دیرش؛ و دوم، آزمون‌های ریشه واحد سوپریمم دیکی فولر (SADF) و سوپریمم دیکی فولر تعمیم‌یافته (GSADF). طبق نتایج هر دو روش، اول، فرض وجود حباب در بازه زمانی موردنظر تأیید می‌شود و دوم، دوره‌های حبابی با استفاده از آزمون سوپریمم ADF تعمیم‌یافته (GSADF) مشخص می‌شوند که گویای آن است در بازه زمانی موردنظر، 21 ماه دارای حباب قیمتی بوده و قیمت‌گذاری سهام در این ماه‌ها مطابق با ارزش بنیادی سهام نبوده است.