МІСТО ПРАВО - Б.Г. РОЗОВСЬКИЙ (Економіка та право)
Користь анотації заперечувати марно. Читач повинен отримати загальне уявлення про статтю і вирішити, чи варто її читати. Єдине запитання: який розмір анотації доцільний? Встановлений норматив 2000—2500 знаків — двадцять рядків дрібним шрифтом — можна виконати, лише переказавши головне з усіма подробицями. Наче і читати більше нічого не треба. У мене тут ще й свої проблеми. Те, що хотів донести до читача, зовсім не обов’язково спеціально описувати. Я давно закликаю повернути в наукові публікації нормальну мову людського спілкування, якe сповідували багато наших найавторитетніші наукових предків. Пам’ятати, що емоції — це визнаний інструмент пізнання і передачі інформації. Відмовитися від вимоги цитувати десяток робіт інших авторів для підтвердження, що двічі по два дійсно чотири. Про це нічого не сказано, але стиль написання статті, сподіваюся, наочно проілюструє мої наміри. Про що стаття? Про те, що життя людини розділили залізним парканом на клітини, зарегулювали її в їх межах, начисто позбавивши розуміння загальної перспективи. У праві не зайняла провідну позицію Людина — індивідуальність, потенціал її свобод затьмарили тотальні заборони, індивідуалізм превалює над інтересами суспільства. Оголошено неприборканий пріоритет прав і свобод особистості. Потрібно дотримуватися балансу інтересів людини і суспільства. Але саме балансу, а не ставити одне поперед іншим. Право — це зліпок суспільства, але право може бути і рушійною силою його реформування. Необхідна корінна реконструкція наявної архітектури права, не вибірковий, а капітальний ремонт, прокладання нових магістралей.