Przedwczesne dojrzewanie GnRH-zależne u chłopca z guzem z komórek Leydiga - Aleksandra Januszek-Trzciąkowska; Barbara Kalina-Faska; Maria Kalina; Brygida Koehler (Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism)
Opisano indukowane GnRH-zależne przedwczesne dojrzewanie u chłopca z hormonalnie czynnym guzem jądra zbudowanym z komórek Leydiga. Długotrwała ekspozycja na steroidy płciowe spowodowała wcześniejszą aktywację osi podwzgórze-przysadka. Po zastosowanym leczeniu analogiem LHRH uzyskano zahamowanie progresji cech dojrzewania.