Ev Tipi Çamaşır Makinasında Titreşim Analizi - İsmail ESEN; İlyas TACİR (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada, çamaşır makinalarının titreşimi analiz edildi ve bu titreşimi azaltma yolları araştırıldı. Her ne kadar mühendisler bu makinalardaki titreşimi ve gürültüyü azaltmaya çalışsalar bile kaçınılmaz olarak dengesiz kütleden dolayı bir miktar titreşim mevcudiyetini korumaktadır. Özellikle sıkma modunda 600-1200 d/d ile dönen tambur içindeki dengelenemeyen çamaşır kütlesi, oluşan titreşim ve gürültünün ana nedenidir. Titreşimin mekanik arızalar haricindeki diğer etkisi gürültü oluşturması olup, gürültüyü insan ve toplum üzerinde olumsuz etki yapan ve istenmeyen sesler olarak adlandırabiliriz. Gürültünün, insanları fizyolojik ve psikolojik yönden olumsuz etkilediği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış olup, bu nedenle cihazların titreşim ve gürültü analizi ve yalıtımı önemli bir konudur. Bu çalışmada ev tipi bir çamaşır makinasının titreşim davranışında gövde tasarımının etkisi analiz edilmiştir. Titreşimlerin etkisini azalmak için iç yüzeyler yalıtım malzemeleriyle kaplanmıştır. Değişik yalıtım malzemeleri ile yalıtılmış gövdenin modal analizleri ve belirli frekans aralığındaki harmonik kuvvetler altındaki yüzeylerin davranışı analiz edilmiştir.