Sürdürülebilir bölgesel kalkınmada ortak malların yönetilmesinin rolü: Aydın Koçarlı örneği - Erhan Çelik (Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Meralar, ormanlar, su kaynakları, kıyı balıkçılığı gibi kullanıcılarını faydasından dışlamanın zor ve tüketiminde rekabetin olduğu mallar ortak mallardır. Devlet, aşırı kullanılması durumunda zarar göreceği varsayımına dayanarak ortak malları kendisi yönetmektedir. Amerikalı bilim insanı Elinor Ostrom, ortak malların devlet müdahalesine gerek kalmadan ya da minimum devlet müdahalesiyle insanlar tarafından sürdürülebilir bir şekilde yönetilebileceğini iddia etmekte ve çeşitli ülkelerden örnekler sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bir ortak mal örneği olarak Aydın ili Koçarlı ilçesi çam fıstığı ormanlarının kamusal aktörler tarafından mı yoksa piyasa aktörleri tarafından mı yönetilmesi gerektiğini, sürdürülebilir bölgesel kalkınma perspektifinden araştırmaktır. Araştırmanın verileri, mülakat ve gözlem teknikleri ile elde edilmiş olup içerik analizine tabi tutulmuştur. Koçarlı vaka çalışmasının bulguları, ortak malların minimum devlet müdahalesiyle piyasa aktörleri tarafından yönetilebildiğini göstermektedir. Çalışmanın bulgularına dayalı olarak, ortak malların oto-regülasyonunun bölgesel kalkınmaya olumlu etkilerinin olduğu iddia edilebilir.