Niektóre modele rewolucji w dziejach myśli socjalistycznej. Zarys problematyki - Marek Waldenberg (Czasopismo Prawno-Historyczne)
I. Uwagi wprowadzające. II. Podstawowe zagadnienia. III. Model marksistowski sprzed pierwszej wojny światowej. IV. Model rewizjonistyczny. V. Model syndykalistyczny. VI. Model Lenina (po Rewolucji Październikowej). VII. Model „lewicowo-komunistyczny".