Przedwczesne dojrzewanie płciowe w zespole McCune-Albrighta u dziewczynki w wieku 6 lat i 9 miesięcy - Beata Wikiera; Józef Wawro; Anna Noczyńska (Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism)
Zespół McCune-Albrighta charakteryzuje triada objawów: dysplazja włóknista kości, plamy „cafe-au-lait” na skórze oraz autonomiczna nadczynność narządów wewnętrznego wydzielania. W pracy przedstawiono przypadek dziewczynki w wieku 6 lat i 9 miesięcy, u której wystąpiło przedwczesne dojrzewanie płciowe (thelarche III, menarche). Wysoki poziom estradiolu (204 pg/ml) i niski poziom gonadotropin (<0,1 IU/l) oraz ich zachowanie w teście z analogiem GnRH wskazywały na autonomiczną funkcję jajników, a w ich obrazie ultrasonograficznym uwidoczniono torbiele. Nie stwierdzono dysfunkcji innych gruczołów wewnątrzwydzielniczych. Na skórze pacjentki występowała pojedyncza plama typu „cafe-au-lait”. Obrazowanie układu kostnego ujawniło ogniska dysplazji kostnej w piszczeli prawej oraz w czaszce, szczególnie w lewej zatoce szczękowej i klinowej.