Zintegrowane projekty w programach rewitalizacji - Sylwia Staszewska (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
Program rewitalizacji to zbiór zintegrowanych działań na rzecz lokalnej społeczności, przestrzeni i gospodarki, skoncentrowanych terytorialnie, prowadzonych przez interesariuszy rewitalizacji. Działania te powinny być oparte na rewitalizacyjnym zarządzaniu strategicznym bardzo silnie ukierunkowanym na poprawę warunków życia i zamieszkania lokalnej społeczności. Celem niniejszego artykułu jest próba wyjaśnienia (zrozumienia) istoty zintegrowania projektów definiowanych w programach rewitalizacji. Często zagadnienie to rozumiane jest jako komplementarność w zbiorze przedsięwzięć rewitalizacyjnych, tymczasem powinno być ono rozpatrywane w znacznie szerszym kontekście. W pracy poświęcono fragment na teoretyczne i operacyjne rozumienie przedmiotowego zagadnienia, a także zaprezentowano przykład zaczerpnięty z Lokalnego Programu Rewitalizacji Gminy Krobia, który został opracowany w 2017 r.