Plejotropowe działanie leptyny - Maria Wąsik; Magdalena Winiarska; Katarzyna Popko; Elżbieta Górska (Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism)
Leptyna, zwana również hormonem sytości, odgrywa istotną rolę w regulacji masy tkanki tłuszczowej oraz w procesach wydatkowania energii. Efekty działania leptyny są ściśle uzależnione od jej oddziaływania na receptory leptynowe zlokalizowane przede wszystkim w podwzgórzu. Dodatkowo, oprócz regulacji gospodarki energetycznej organizmu, leptyna wpływa na wiele istotnych procesów życiowych wykazując ogromną plejotropię czynnościową. Stwierdzono, że leptyna odgrywa rolę w regulacji: syntezy hormonów w tym: płciowych, wzrostu i tarczycy, ciśnienia krwi, rozmnażania, w kształtowaniu tkanki kostnej, hematopoezie oraz angiogenezie. Oddziaływuje również na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz na procesy nowotworzenia. Mimo wielu intensywnych badań prowadzonych od roku 1994 tj. od momentu wykrycia leptyny pozostaje jeszcze wiele do wyjaśnienia na temat jej mechanizmów i efektów działania. Dotychczasowe doniesienia są bowiem często sprzeczne i niejednoznaczne.