АНАЛІЗ КІБЕРБЕЗПЕКИ ВЕБОРІЄНТОВАНИХ ІНДУСТРІАЛЬНИХ IoT-СИСТЕМ - Eugene Merzlikin; Ievgen Babeshko (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості)
У сучасному світі питання кібербезпеки є одним із найважливіших, особливо в контексті динамічного розвитку веборієнтованих індустріальних систем Інтернету речей (IoT). Предметом дослідження є забезпечення кібербезпеки веборієнтованих індустріальних IoT-систем. Мета статті – аналіз наявних методів аналізу кібербезпеки, виявлення обмежень і формування вимог до нової концепції оцінювання, що передбачає шляхи усунення виявлених обмежень. Завдання, що розв’язуються: аналіз методів, засобів і технологій організації веборієнтованих індустріальних IoT-систем і питань забезпечення їх кібербезпеки. Застосовані методи: аналіз джерел, системний аналіз. Результати дослідження. Аналіз джерел показав, що проблема забезпечення кібербезпеки індустріальних IoT-систем є актуальною завдяки використанню в одній системі новітніх інформаційних технологій (ІТ) і традиційних операційних технологій (ОТ), таких як індустріальні протоколи тощо. Крім того, постійне зростання кількості та різновидів атак, спрямованих саме на індустріальні IoT-системи, є додатковими рушіями подальшого розвитку методів оцінювання та забезпечення кібербезпеки. Пропонується узагальнена концепція оцінювання та забезпечення кібербезпеки веборієнтованих індустріальних IoT-систем, яка містить етапи ідентифікації, аналізу, підвищення захищеності, виявлення та захисту. Висновки. Питання забезпечення кібербезпеки веборієнтованих індустріальних IoT-систем є надзвичайно актуальним, а наявні методи аналізу й засоби забезпечення не повністю задовольняють вимоги до таких систем. Саме тому розроблення та застосування запропонованої концепції оцінювання та забезпечення кібербезпеки дасть змогу суттєво вплинути на підвищення кібербезпеки індустріальних IoT-систем.