Izrada energetske mape raspoloživih biomasnih sirovina u geografskom informacionom sistemu (GIS) - Srećko Ćurčić; Aleksandar Peulić (Energija, Ekonomija, Ekologija)
Za racionalnu upotrebu raspoloživih biomasnih resursa za energetsko korišćenje, potrebno je: prikupljanje, priprema i transport u periodu je energetski potencijal najveći. Dobijanje informacija o vrsti, lokaciji i količini raspoloživih energenata bez razvijene ENERGETSKE MAPE je vrlo sporo i nepouzdano. Zbog toga je značajno kreiranje ENERGETSKE MAPE na definisanoj teritoriji, koja bi služila za potrebe zainteresovanih kompanija i lokalnih samouprava. U ovom radu koristi se besplatan softver QGIS i Geo Python za formiranje tabele koja se stalno ažurira s ciljem kreiranja GIS energetske mape raspoloživih biomasnih sirovina. Primena ove metodologije omogućava efikasnu analizu i upravljanje resursima biomase. Kreirana mapa pruža važne informacije o dostupnosti i lokacijama biomasnih sirovina, omogućavajući bolje planiranje i odlučivanje u vezi s upotrebom ovih resursa u energetske svrhe. U radu je opisana procedura formiranja forme za korisnike raspoloživih biomasnih sirovina u cilju dobijanja zavisnosti energetskog potencijala od procenta vlažnosti za izvorne resurse i interpretacija rezultata kroz dobijanje ažurnih podataka o vrsti, energetskim potencijalima otpadnih biomasnih sirovina na izvornim lokacijama.