Farmacocinetica substanțelor citostatice - Diana M. Alexandru; Maria Crivineanu; Răzvan Dobre (Medicamentul Veterinar)
Farmacocinetica împreună cu farmacodinamica medicamentelor reprezintă baza în instituirea oricărui protocol terapeutic, astfel cunoaşterea, înţelegerea şi aplicarea principiilor farmacocinetice ale substanţelor citotoxice contribuie la optimizarea tratamentului. Etapele prin care un agent antineoplazic trece prin organism după administrare, respectiv absorbţie, transport, metabolizare şi eliminare, influenţează rezultatul clinic. Rolul farmacocineticii chimioterapicelor citostatice este acela de a obţine o eficienţă maxima a substanţelor active concomitent cu prevenirea şi reducerea toxicităţii acestora. Efectuarea unui profil farmacologic cât mai complet şi corect al citostaticelor este un pas esential în oncologie, iar acest lucru se poate realiza doar prin aprofundarea studiului farmacocineticii.