ВПЛИВ АГРОТЕХНІЧНИХ ЗАХОДІВ НА РОЗВИТОК КОРЕНЕЇДУ ЦУКРОВИХ БУРЯКІВ - М.І. Палилюлько; О.М. Семенов; В.В. Підлісний (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Дослідження присвячене аналізу впливу сільськогосподарських культур на формування ґрунтової біоти, її складу, до якого входять як патогенні, так і токсичні види міксоміцетів та регулюванню їх чисельності при чергуванні культур та насичення ними сівозміни. Дослідження спирається на оцінку доцільності вирощування цукрових буряків у сівозміні з додержанням оптимального строку повернення їх на попереднє місце. Експериментальні дослідження проводились протягом 2016-2019 років на науково-дослідному полі ПДАТУ, і передбачали визначення складу збудників коренеїду, грибків Fusarium i Aphanomyces та ступінь ураженості сходів хворобою у фазі першої пари листочків. Дослідженнями встановлено, що обмеженню розповсюдження коренеїду коренеплодів під час вегетації цукрових буряків буде сприяти оптимальний строк повернення буряків на попереднє місце вирощування і боротьба з хворобою шляхом застосування інтегрованих систем захисних агротехнічних заходів. Виходячи з одержаних результатів можна стверджувати, що збільшення концентрації цукрових буряків у сівозміні приводить до збільшення розповсюдження коренеїду.