Öğrenme Güçlüğü Yaşayan Çocuklarda ve Ebeveynlerinde Yaşam Kalitesi - Halis Sakız; Güldest Baş (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, öğrenme güçlüğü ile tanılanmış çocukların veebeveynlerinin yaşam kalitesi düzeylerini incelemektir. Araştırmada 120 çocukve 120 ebeveynin yaşam kalitesi sırasıyla Çocuklar İçin Genel Amaçlı Sağlıklaİlgili Yaşam Kalitesi Ölçeği (KINDL-R-Kid) ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam KalitesiÖlçeği-Kısa Formu Türkçe Versiyonu (WHOQOL-BREF-TR) ile ölçülmüş olup; yaşamkalitesi düzeyleri ve bu düzeyler arasındaki ilişki ile çocuk yaşam kalitesininebeveyn yaşam kalitesini ne düzeyde yordadığı betimsel ve çıkarımsalistatistiksel analiz yöntemleri ile araştırılmıştır. Bulgular, çocuk ve ebeveynyaşam kalitesi arasında anlamlı ilişkiler olduğunu ve çocuk yaşam kalitesininebeveyn yaşam kalitesini anlamlı düzeyde yordadığını göstermiştir. Elde edilensonuçlardan yola çıkılarak öğrenme güçlüğüne dair psiko-sosyal ve psiko-eğitselhizmetler geliştirilirken, başta aile olmak üzere sistem içinde yer alan tümunsurların dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.