O unutarnjoj koheziji goričkog teritorija u XII. i XIII. stoljeću - Reinhard Härtel (Vjesnik Istarskog Arhiva)
Gorički grofovi su, najvjerojatnije, prvi na prostoru jugoistočnih Alpa formirali teritorij koji je obuhvaćao dijelove današnje Koruške, Furlanije i Istre, s administrativnim središtima u Linzu, Gorici i Pazinu. To područje možemo smatrati prethodnikom u umanjenom mjerilu Unutarnje Austrije iz kasnijeg razdoblja. Međutim, ta je politička tvorevina bila vrlo rascjepkana, a, osim toga, njen su sjeverni i južni dio bili odijeljeni visokim planinama. Glede razvijenoga srednjega vijeka, postavlja se pitanje u kojoj je mjeri ova teritorijalna formacija bila više od puke personalne unije. Polazište za odgovor na ovo pitanje može se, prije svega, naći u putovanjima grofovskih upravitelja koji su bili u pratnji svoje gospode. Pregled relevantnih podataka u izvorima pokazuje da su doista postojale pretpostavke za uniju i na nižim razinama, pa, ipak, rezultat ostaje skroman, čak i ako ga usporedimo s uspjesima drugih dinastija. Potrebno je tim više smatrati valjanom ovu političkoteritorijalnu tvorevinu goričkih grofova, a kasnije i lokalnog plemstva, uzimajući u obzir njenu dugovječnost.