ASIMETRIČNI PERIFLEKSURALNI EKSANTEM OTROŠKE DOBE (APEC) - Anja Kopitar; Mateja Starbek Zorko (Slovenska pediatrija)

(untitled)
Asimetrični perifleksuralni eksantem otroške dobe (APEC) je benigna, samoomejujoča kožna bolezen, ki jo uvrščamo med parainfekcijske eksanteme. Prizadene predvsem pred-šolske otroke. Za bolezen je značilna enostranska razporeditev izpuščaja, ki se značilno prične v predelu pregiba telesa. Diagnozo postavimo na podlagi klinične slike. Bolezen največkrat poteka brez simptomov in spontano izzveni v 3‒6 tednih. Specifično zdravljenje ali napotitev k dermatologu nista potrebna. V prispevku predstavljamo 2 klinična primera bolezni APEC, ki sta bila obravnavana na Dermatološki kliniki v Ljubljani. Dodajamo osnovna dejstva o bolezni.