Meme Manyetik Rezonans Görüntülemede Lezyon Sınırlarının ve Alanının Tespit Edilmesi - Gökçen Çetinel; Sevda Gül (Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada, meme kanserininteşhisinde yaygın olarak kullanılan modalitelerden biri olan MRG sistemindenelde edilen görüntüler kullanılarak memede oluşan lezyonların sınırlarınınbelirlenmesi ve lezyon alanının hesaplanmasına yönelik bir sistemgeliştirilmiştir. Geliştirilen sistem, radyologlara büyük kolaylıklar sağlayanve birçok değiştirilebilir seçenek sunan bir ara yüz üzerinden tasarlanmıştır.Lezyon sınırlarının belirlenmesi ve alanının optimum şekilde hesaplanması için çalışmadadört farklı yöntemden yararlanılmaktadır. Bu yöntemler, eşikleme tabanlı (Otsueşikleme yöntemi), bulanık mantık tabanlı (bulanık c-ortalama (Fuzzy c-means,FCM)), bölge büyütme tabanlı (Region Growing, RG) ve kümeleme tabanlı (k-ortalama) segmentasyonyöntemlerdir. Otsu, FCM ve RG yöntemleri tek kanallı gri-seviye bölütlemeyöntemleridir. K-ortalama yöntemi ise,üç-kanallı renkli görüntüde doğrudan kullanılabilen bir bölütleme yöntemidir.Segmentasyon adımdan sonra, lezyon alanının hesaplanması için bit-dörtlüsü(bit-quad) yöntemi uygulanmıştır. Bu aşamalar gerçekleştirildikten sonra geliştirilebilirbir hastane otomasyon sistemi tasarlanmıştır. Tasarlanan sistem uzmana görselolarak farklı seçenekler sunarak meme lezyonlarını birçok yönden incelemeimkânı sağlamaktadır.