Identyfikacja Współczynników Równania Różniczkowego Opisującego Prostoliniowy Nieustalony Ruch Pojazdu Podwodnego - A. Wiliński; M. Zellma (Engineering Transactions)
Wyznacza się współczynnik masy towarzyszącej y11 oraz współczynnik oporu całkowitego w ruchu prostoliniowym wzdłużnym dla pojazdu podwodnego. Obliczenia wykonano na podstawie wyników holowań rzeczywistych obiektu w basenie modelowym, przy czym rozmiary basenu nie pozwalały na uzyskiwanie przez pojazd prędkości ustalonych.