بررسی تاثیر نقشه مفهومی بر میزان یادگیری دانشجویان کارشناسی هوشبری دانشگاه علوم پزشکی البرز در سال1400 - فاطمه عدالت طلب; نوشین عباسی; سهیلا مشعوف (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار)
زمینه و هدف: امروزه آموزش به دانشجویان علوم پزشکی نیازمند بهره‌گیری از روش‌های نوین آموزشی مانند نقشه‌های مفهومی، در کنار روش‌های تدریس سنتی است که باعث افزایش تمایل فراگیران به یادگیری، تمرکز بر نکات کلیدی و سازماندهی مطالب می‌شود بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر نقشه مفهومی بر میزان یادگیری دانشجویان کارشناسی هوشبری انجام شد.. مواد و روش‌ها: این مطالعه شبه‌تجربى با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون بر روی دانشجویان ترم 6 کارشناسی هوشبری دانشگاه علوم پزشکی البرز در سال1400 انجام شد. 40 نفر از دانشجویان به روش سرشماری و براساس معیارهای ورود انتخاب، سپس به‌صورت تصادفی ساده در دو گروه قرار گرفتند. در گروه کنترل از روش سخنرانی و در گروه مداخله از روش سخنرانی همراه با ابزار نقشه مفهومی برای آموزش تفسیر گازهای خون شریانی استفاده شد. میزان یادگیری دانشجویان قبل و یک ماه پس از مداخله با استفاده از آزمون چهارگزینه‌ای سنجیده شد. یافته‌ها: میانگین نمرات دانشجویان، پیش از مداخله در گروه آزمون 3/95 ± 12/95  و در گروه کنترل 3/82 ± 13/10 بود (0/09=P). پس از مداخله در گروه آزمون به 4/28 ± 18/95 و در گروه کنترل به 2/83 ± 14/05رسید که این تفاوت در گروه مداخله به‌طور معنی‌دار بیشتر بود (0/001>P). نتیجه‌گیری: تدوین نقشه مفهومی به‌عنوان یک استراتژی تحلیل‌گر در آموزش، در کنار استفاده از روش سخنرانی می‌تواند در ارتقای میزان یادگیری دانشجویان مؤثر باشد.