SAĞLIK SEKTÖRÜNDE CİNSİYETE DAYALI ÜCRET EŞİTSİZLİĞİ: BİR ALAN ARAŞTIRMASI - Hacer Simay Karaalp Orhan; Deniz Aksoylu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Parçalı biristihdam yapısına sahip olan sağlık sektörü özellikle kadın istihdamınınyoğunlaştığı sektörlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Buna karşın sağlıksektöründe kadınlar doğrudan veya dolaylı birçok konuda cinsiyete dayalıayrımcılığa maruz kalmaktadır. Bu ayrımcılıkların arasında sağlık sektöründecinsiyete dayalı ücret ayrımcılığı dikkati çekmektedir. Profesyonel meslekmensupları arasında %35.9 ile sağlık sektöründe bazında cinsiyete dayalıayrımcılık ilk sırada yer almaktadır. Bunun sebepleri hem arz ve talebe ilişkinözelliklere, hem de mesleki ayrımcılık ile ilişkilidir. Ankara ilinde yapılmışalan araştırması bulgularına göre, sağlık sektöründe çalışan beyaz yakalıkadınlar doğrudan cinsiyetçi ücret ayrımcılığına uğramadığı fakat ailevisorumlulukları nedeniyle çeşitli ayrımcılıklara maruz kaldığı bulunmuştur. Bubağlamda, beyaz yakalı kadınların ailevi öncelikleri nedeniyle erkeklerden dahadüşük ücret almayı kabul ettiği tespit edilmiştir. Diğer taraftan maviyakalılar arasında cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılık ve bazı mesleklerininözellikle “erkek işi” olduğuna ilişkin görüşün yaygın olması nedeniyle önemlibir cinsiyete dayalı ücret farklılığı tespit edilmiştir.