Парадокс як основа самоорганізації штучних дизайн-систем - N. Sliarenko (теорія та практика дизайну)
У статі розкрито роль і штучних систем. Паради є основою самоорганізації систем. Нелінійний характер взаємодії штучних дизайн-систем з середовищем з позицій синергетики забезпечується ї цілого і взаємодій. Парадоксальність дизайн-систем доводить, що середовище містить у прихованій формі різні види процесів. Виявлено, що парадокси у дизайні – це позитивний фактор, що підвищує ефективність впливу на людину, руйнує стереотипи мислення. Їх роль – це експеримент, який призводить до переосмислення наукової парадигми дизайну.