STUDIUL IMPACTULUI ANTROPIC ASUPRA DIVERSITĂŢII MALACOLOGICE (MOLLUSCA, GASTROPODA, BIVALVIA) DIN RÂUL BÎC - Viorica COADĂ; Ana ŢÎGANAŞ; Nicolai BOTNARU٭ (Acta et Commentationes: Ştiinţe Exacte şi ale Naturii)
Pe parcursul anilor 2013-2015 au fost colectate şi studiate probe de moluşte din râul Bîc. Au fost evidenţiate 15 specii de moluşte ce aparţin la 2 clase Bivalvia şi Gastropoda, încadrate în 3 ordine, 8 familii şi 14 genuri. Diversitatea malacologică a râului Bîc necesită împărţirea în 2 sectoare: municipiul Chişinău în amonte pentru care au fost determinate 15 specii şi în aval de municipiul Chişinău – nu a fost colectată nici o specie. S-a studiat corelaţia dintre conţinutul azotului din nitriţi pe cursul râului şi numărul de specii de moluşte colectate. Calitatea apei râului, în general, se caracterizează printr-un grad înalt de poluare