EPURAREA APELOR POLUATE CU AJUTORUL ALGELOR CLOROFITE - Anastasia LEȘCO; Alina TROFIM; Eugenia MELENTIEV (Acta et Commentationes: Ştiinţe Exacte şi ale Naturii)
Apa naturală este o sursă decisivă în drumul spre un viitor persistent. În urma acţiunilor necugetate ale omului asupra mediului înconjurător, apele sunt din ce în ce mai poluate, fapt ce are o influenţă negativă atât pentru animale, cât şi pentru oameni. Pentru protejarea bazinelor acvatice s-au elaborat metode pentru epurarea apelor poluate. Experimentul de epurare a apelor poluate a râul Bâc, efectuat timp de 21 de zile, a demonstrat utilitatea înaltă a algei Chaetomorpha sp. şi ameliorarea calităţii apei prin reducerea valorilor ionilor de NH4+. În finalul experimentului s-a constatat eficacitatea bioepurării datorită asimilării substanţelor nutritive şi creşterea considerabilă a biomasei algelor, care poate fi utilizată în crearea bioîngrășămintelor.