Менеджмент по-українськи та його вплив на стратегічні аспекти розвитку України - Petro Kalyta (Менеджмент та підприємництво: тренди розвитку)
Статтю присвячено актуальним проблемам удосконалення менеджменту в Україні з метою успішної відбудови країни після закінчення війни та забезпечення її стійкого розвитку. Проаналізовано зміни в розумінні управління/менеджменту протягом останніх 50 років і виявлено, що в світі наприкінці ХХ ст. розпочалась чергова управлінська революція. Характерною особливістю цієї революції стало впровадження в організаційному управлінні міжнародних стандартів і розповсюдження цих стандартів на всіх континентах у небачених раніше масштабах. При цьому було принципово змінено сутність самого менеджменту, що раніше вважали синонімом управління. Крім управління (control) - оперативної діяльності, в термін менеджмент додатково включили керівництво (direct), що відображає стратегічну діяльність вищого керівництва. Таке нове розуміння сучасного менеджменту закріплено у міжнародному стандарті ІSО 9000 (2000, 2005, 2015 рр.).