Rääkimisoskust arendavad õppetegevused täiskasvanute B1-taseme eesti keele kursustel - Katrin Mikk; Mare Kitsnik (Eesti Rakenduslingvistika Ühingu Aastaraamat)
Rääkimisoskuse arendamine on teise keele õppes väga oluline, kuid sellega on õppijail ka palju probleeme. Üheks rääkimisoskuse arengut mõjutavaks teguriks on tunnis kasutatavad õppetegevused. Artikli alusuuringus arendati rääkimistegevuste klassifikatsiooni, rääkimistegevused jagati keelelise eesmärgiga harjutusteks ning suhtluseesmärgiga ülesanneteks. Selle klassifikatsiooni alusel analüüsiti üheksa täiskasvanute eesti keele kui teise keele B1-taseme õpperühma rääkimistegevusi ja nende mahtu. Tulemused näitavad, et kursustel räägiti küllaltki palju, kuid teadlikku rääkimisoskuse arendamist esines vähem. Kokkuvõttes kasutati tundides rohkem harjutusi ning vähem ülesandeid. Enim rääkimistegevusi viidi läbi kogu õpperühmaga, mis vähendas iga üksiku õppija rääkimismahtu. Rääkimisoskuse arendamine varieerus küllaltki palju sõltuvalt õpetajast ja õppematerjalist.