Manuel Castells ile İnternet Galaksisi’nde Bir Yolculuk: Siyaset, Ekonomi ve İletişim - Zeynep Gültekin Akçay (Yeni Medya)
Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojileri üzerine çalışmalar yürüten bilim insanlarından birisi olan Manuel Castells, kent sosyolojisi, küreselleşme alanlarındaki eserleriyle de bilinmektedir. Manuel Castells’in bu yazıya konu olan eseri, adından da anlaşılacağı üzere Marshall McLuhan'ın, Gutenberg Galaksisi’ne bir gönderme yaparak, ağın mesaj olduğuyla söze başlar. Eserde, İnternet dolayımıyla kurulan ağın; kültürden siyasete, ekonomiden uluslararası ilişkilere, multimedyadan eğitime farklı yönlerine değinilmektedir. Kitap, The Internet Galaxy: Reflections on the Internet, Business, and Society orijinal ismiyle 2001 yılında Oxford University Press tarafından yayımlanmıştır. Eser on kişilik bir çeviri grubu tarafından kolektif bir çalışma ile İnternet Galaksisi İnternet, İş Dünyası ve Toplum Üzerine Düşünceler başlığıyla Türkçeye kazandırılmış, Prof. Dr. Tuğba Asrak Hasdemir tarafından yayıma hazırlanmıştır. 2020 yılında Phoenix Yayınevi tarafından basılmıştır. Kitabın Türkçe çevirisi için özel olarak kaleme alınan ‘İnternet Galaksisi’ne Davet’ başlıklı sunuş kısmında ise; Manuel Castells’in bilimsel ve bireysel yaşam serüveninin ana noktaları, bu serüvende İnternet Galaksisi’nin yeri ve öneminin yanı sıra, kitabın Türkçe’ye kolektif biçimde çevrilme ve hazırlanma serüveni de yer almaktadır. Dokuz bölümden oluşan kitabın her bölümünün sonunda verilen kaynakça okuyucuya yol gösterici olmuştur.