ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZAWODOWA PIELĘGNIAREK I POŁOŻNYCH A FARMACEUTÓW. UWAGI ‘DE LEGE LATA I DE LEGE FERENDA' - Jolanta Pacian (Zeszyty Prawnicze)
Odpowiedzialność zawodowa i dyscyplinarna nieodzownie wiążą się z obowiązkową przynależnością do samorządu zawodowego. Z obowiązku przynależności do samorządu zawodowego należy wywieść także ograniczony zakres podmiotowy i przedmiotowy oraz tym samym zamkniętą sferę stosunków administracyjnoprawnych pomiędzy obwinionym, a organami samorządu zawodowego. Należy podkreślić w odniesieniu do ograniczenia podmiotowego, że odpowiedzialności zawodowej podlegają wyłącznie osoby wykonujące określony zawód, to znaczy przynależące do korporacji zawodowej. Zaś odwołując się do kryterium przedmiotowego, trzeba zauważyć, że pielęgniarki i położne oraz farmaceuci zostaną pociągnięci do odpowiedzialności zawodowej, nawet wówczas gdy prawo karne nie będzie penalizowało takich działań czy zaniechań. Będą one natomiast sankcjonowane przez prawo administracyjne, czyli przepisy ustaw związanych z wykonywanym zawodem. Kryterium przedmiotowe ewidentnie odróżnia postępowanie w przedmiocie odpowiedzialności zawodowej od postępowania karnego, wskazując równocześnie na jego administracyjnoprawny charakter.