TÜRK ÜNİVERSİTE WEBSİTELERİ, ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİN BİLGİ İHTİYAÇLARINI KARŞILAMA NOKTASINDA İŞLEVSEL Mİ? - Huseyin Tutar (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Uluslararası öğrenciler, yarattıkları fayda nedeniyle yükseköğretim kurumları arasında rekabet unsuru haline gelmiştir. Bu rekabet sürecinde aktör olma hedefini ortaya koyan Türkiye, UNESCO 2018 verilerine göre, 125.000 uluslararası öğrenciyi misafir etmiş ve dünyada 10. ülke sıralamasına yükselmiştir. Bu rekabet sürecinde, uluslararası öğrenciler için üniversite websiteleri önemli bilgi kaynakları arasında yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’deki üniversitelerin websitelerini inceleyerek uluslararası öğrencilerin bilgi ihtiyaçlarını karşılama noktasında işlevsel olup olmadıklarını keşfetmektir. Tanımlayıcı istatistik metodunun kullanıldığı bu araştırma, Türkiyedeki devlet ve vakıf bütün üniversitelerin (205) websitelerini sekiz değişken üzerinden incelenmiş ve bu değişkenlerin üniversite türleri (devlet/vakıf) ile olan ilişkisi analiz edilmiştir. Sonuçlar, Türk üniversitelerinin %86.4’ünün uluslararası öğrencilere hitap eden websiteleri olmasına rağmen bu websitelerin incelenen değişkenler açısından yeterli ve tatmin edici olmadığını göstermektedir. Devlet ve vakıf üniversiteleri arasında başvuru süreçleri, kabul süreçleri, öğrenim ücreti bilgisi, vize/ikamet bilgisi ve barınma bilgisi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu tespit edilmiştir.