Własność w polskim liberalizmie w okresie transformacji - Janina Godłów-Legiędź (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Liberalizm gospodarczy to doktryna najsilniej związana z kapitalizmem i rynkiem. Naturalne jest zatem, że w Polsce w czasie odchodzenia od socjalizmu i przywracania rynkowych zasad gospodarowania wielu ekonomistów i polityków zwracało się właśnie ku liberalizmowi gospodarczemu jako doktrynie wskazującej metody racjonalnego gospodarowania i osiągania efektywności ekonomicznej. Liberalizm gospodarczy wyrósł na gruncie klasycznego opisu gospodarki rynkowej. W tym opisie podstawowe elementy to: idea żywiołowego dostosowania struktury produkcji do struktury popytu w warunkach własności prywatnej i wolności gospodarczej oraz idea zysku jako celu działania gospodarczego oraz motywu oszczędzania i akumulacji będących warunkami wzrostu gospodarczego i dobrobytu społecznego.